Kide Maarianhaminassa 27.4.2019

Kide teki esiintymismatkan Maarianhaminaan kauniina huhtikuun viikonloppuna. Matka taittui mukavasti autoilla ja laivalla. Konserttiin saapunut yleisö oli kiinnostunut ja haltioissaan kellomusiikista.

Clarabella Virossa 12.4.-14.4.2019

Käsikello-orkesteri Clarabella ja lauluyhtye Ilonat olivat esiintymismatkalla Tallinnassa Virossa 12-14.4.2019. Ryhmct olivat virolaisten ystäväorkesterien Kellaringin ja Campanellin vieraana. Konsertti pidettiin Nömme-kulttuurikeskuksessa lauantai-iltana. Sali oli täynnä yleisöä ja tunnelma katossa. Ryhmät esittivät yhdessä Ave Marian ja Ertamon tilausteoksen Arian. Konserttiohjelma oli monipuolinen. Sää oli suotuisa ja matka kaikinpuolin onnistunut.

Kide Espanjassa 13.10.-18.10.2017

Käsikello-orkesteri Kide ja Palokan Viihdelaulajat konsertoivat Espanjan Aurinkorannikolla lokakuussa 2017. Matka oli Kiden 10 v juhlamatka ja kuoron etkomatka lähestyttäessa 20 v juhlaa vuonna 2018. Ryhmät pitivät kaksi yhteiskonserttia. 14.10 konsertoitiin Fuengirolan uudella seurakuntakodilla. Konsertti oli uuden talon ensimmäinen ja tupa täyttyi ääriään myöten. Ohjelma oli ns. maallinen. 16.10 konsertoitiin hengellisellä ohjelmistolla Benalmadenassa Arroyo de la Mielin kirkossa. Upeassa kirkossa kaikuivat aplodit konsertin loputtua oikein seisaaltaan. Ilma suosi ja matka oli ikimuistettavan ihana.

Clarabella Norja 28.4.-1.5.2017

Clarabella ja Ilonat lauluyhtye olivat konserttimatkalla Norjassa Oslossa. Ryhmät konsertoivat Oslossa Margetan kirkossa. Runsas yleisö nautti konsertista ja paikallinen suomalaisten sanomalehti kirjoitti konsertista hyvän artikkelin. Konserttia isännöi Oslon suomalainen seurakunta.

Esiintymismatka Ruotsiin 13.-16.5.2016

Käsikello-orkesteri Kide ja Clarabella sekä Palokan Viihdelaulajat suuntasivat konserttimatkalle Tukholmaan kauniina toukokuisena viikonloppuna. Euroviisut osuivat samalle viikonlopulle ja kaupungissa oli mukavaa kansainvälistä säpinää. Ensimmäinen konsertti oli lauantaina 14.5. Hallundassa Ljuset kirkossa. Kirkko oli erittäin mielenkiintoinen ja moderni rakennus. Akustiikka oli loistava. Kirkko oli lähes täynnä ja konsertti onnistunut. Kellojen ja kuoron yhteisesitykset saivat raikuvat aplodit. Toinen konsertti oli su 15.5. kaatuneiden muistopäivänä. Päivä alkoi messulla Tukholman suomalaisessa kirkossa ja jatkui konsertilla. Yleisöä olisi saanut olla enemmänkin. Läsnäolijat nauttivat suunnattomasti konsertista. Kirkko oli vanha ja arvokas. Tukholman vanhassa kaupungissa on aina mukava käydä.

Esiintymis- ja workshopmatka Venäjälle 30.5.-3.5.2015

Käsikello-orkesteri Kideen matka Tveriin sujui onnistuneesti suunnitellun ohjelma-aikataulun mukaisesti.
Orkesterin tärkein tavoite Tverin matkalla oli tehdä käsikellomusiikkia tunnetuksi suomalaissoittajavoimin. Opetustilanne käsikellojen soittamiseen järjestettiin workshop-muodossa. Käsikello-työpaja järjestettiin Mestariluokka Tverin musiikkiopistossa, jossa oli Tverin M. Musorgskin mukaan nimetyn musiikkiopiston ja Tverin N. Lvovin mukaan nimetyn kulttuuriopiston ja lasten taidekoulujen opiskelijoiden tapaaminen. Ensin Kide esiintyi ja sen jälkeen esiteltiin soitinta, soittotapoja ja käsikellojen historiaa. Lopuksi workshopin osallistujat saivat itse kellot käteensä ja pääivät Suvi Airaksisen (FM,KM) johdolla tutustumaan kellonsoiton eri tekniikoihin ja viimein ihan oikeisiin soittokappaleisiin. Workshop oli erittäin onnistunut ja sai kiitosta osallistujilta. Käytännönläheisyys ja mahdollisuus päästä soittamaan instrumenttia itse koettiin opettavaisena ja kiinnostavana.
Ensimmäiset harjoitukset pidettiin Tverin musiikkiopistolla, missä illalla myös oli konsertti. Toinen konsertti pidettiin seuraavana päivänä Staritsan kaupungissa, Pyhä-Uspenskin munkkiluostarin Vvedenskaja kirkossa. Harjoitukset ennen konserttia vetivät paikalle jo muutamia kuulijoita.
Kide pääsi tutustumimaan kirkonkellojen soittoon Pyhän Katariinan nunnaluostarissa ja tapaamaan suomalaista abbedissa Juliania, joka opasti myös orkesterin tutustumaan luostarielämään yleisesti. Tverin yliopistossa opiskelevien suomalaisten opiskelijoiden, Eeron ja Tarjan johdolla saatiin opastettu kierros kaupungilla, joka antoi Kideelle hyvän ja mielenkiintoisen kuvan Tverin kaupungista. Vierailun lopuksi käynti Tverin alueen Suomalaisessa kulttuurikeskuksessa oli hyvin lämminhenkinen tilaisuus ja orkesterin soittajille osoitus venäläisestä vieraanvaraisuudesta. Keskuksen johtaja esitteli Kideelle keskuksen toimintaa sekä orkesteri pääsi seuraamaan georgialaisen kansantanssiryhmän harjoituksia. Illan kruunasi vuorolauluperiaatteella tapahtuva yhteistyö. Kulttuurikeskuksen työntekijät lauloivat hyvällä suomen kielellä suomalaisia kansanlauluja - Kide orkesterin jäsenet vastasivat lauluun laululla, vaikka instrumenttimusiikki harrastajia ovatkin.

Esiintymismatka Kreikkaan 11.-15.10.2013

Ajatus Kreikan esiintymismatkasta sai alkunsa Miltokselta, Kiden kreikkalaiselta vahvistukselta. Miltos oli vaihto-opiskelijana Jyväskylän Yliopistossa ja samalla halusi soittaa käsikelloja, niinkuin teki kotimaassaan ennen tänne tuloa.
Miltos hoiti matkajärjestelyt ja oli meitä vastassa kentällä kun saavuimme lämpimään Suomen viileästä syyskelistä. Jo heti ensimmäisenä päivänä hotellilla käynnin jälkeen meillä oli ilo tutustua Miltoksen paikalliseen nuorten käsikelloyhtyeeseen, Greek Handbell Choir Epoxi Xalkou. Katselimme heidän harjoituksia, soitimme yhdessä ja sitten oli meidän vuoro tutustua heidän kelloihin. Harjoitusten jälkeen meille tarjottiin pitsaa ja muita herkkuja ja saimme tutustua lisää soittajiin.
Ateenassa pidimme konsertin vapaa-ajan keskuksessa ja soitimme jumalanpalveluksessa. Jumalanpalveluksessa meitä oli kuuntelemassa lähikaupungin musiikkikoulun opettaja, joka pyysi meidät esiintymään heidän koululleen. Ja mehän menimme. Auditorio oli täynnä innokkaita ja äänekkäitä lapsia ja nuoria, mutta kun aloimme soittaa kaikki hiljenivät. Tuossa konsertissa saimme ensimmäisen kerran aplodit kesken kappaleen ja se tuntui hienolta. Oman soittomme jälkeen saimme kuulla opettajista koostuvan orkesterin soittoa. He soittivat kreikkalaista musiikkia kreikkalisin soittimin.
Esiintymisten jälkeen meillä oli aikaa nauttia nähtävyyksistä, auringosta rannalla ja käydä ostoksilla. Otimme myös uusia kuvia orkesteristamme meren rannalla.
Matka oli oikein onnistunut ja palasimme kaikki virkeinä koti-Suomeen ja seuraavalle keikalle Parkanon kirkkoon.

Esiintymismatka yhdessä Clarabellan ja Liturgisen tanssin ryhmän Jubilate Deon kanssa Viroon 24.-26.5.2013

Aikaisin perjantai-aamuna Harjulle alkoi kokoontua väkeä linja-autoon. Tuo auto oli matkalla Tallinnaan ja se odotti kyytiinsä iloisia, tosin hiukan aikaisen herätyksen väsyttämiä matkalaisia. Käsikello-orkesterit Kide ja Clarabella , liturgisen tanssin ryhmä Jubilate Deo sekä Hyminäkuoro olivat valmiita valloittamaan Eestin maan.
Perjantaina iltapäivällä saavuimme aurinkoiseen ja lämpimään Suure-Jaaniin sumuisen Tallinnan lävitse. Ensimmäiseksi määränpäähän saavuttuamme kävimme tutustumassa Eestin kuuluisan Kapp-säveltäjäsuvun museoon ja kouluruokailun jälkeen lähdimme valmistautumaan illan konserttiin. Konsertti oli todella kauniilla paikalla veden äärellä olevassa kivikirkossa. Kirkko oli alkuun todella kylmä, mutta paikalle saapuneet Mudifestin musiikkileirin 500 lasta ja ohjaajaa lämmittivät mieltämme osallistumalla konserttiin. Tiukan aikataulun vuoksi pakkasimme nopeasti kellot autoon ja paluumatka Tallinnaan saattoi alkaa. Vihdoin puoliltaöin pääsimme majoittumaan kuka hotelliin ja kuka perhemajoitukseen.
Lauantaina vuorostaan konsertoimme aivan Tallinnan vanhassa kaupungissa sijaitsevassa Pyhän Mikaelin kirkossa yhdessä tallinnalaisten käsikello-orkestereiden Kellaringin ja Campanellin kanssa. Konsertin jälkeen osa porukasta lähti viemään kelloja hotellille säilöön ja osa lähti opastetulle vanhan kaupungin kierrokselle. Illallinen kokosi jälleen koko meidän ison porukan yhteen.
Sunnuntaina ehdimme tehdä vielä vähän ostoksia kotiin. Suurin osa meistä sai nauttia laivalla upean buffet-illallisen, täydellä vatsalla olikin mukava jatkaa matkaa Helsingistä takaisin kotoisaan Jyväskylään. Takana rankka, mutta mahtava reissu.

5v-Juhlakonserttimatka Saksaan 13.-16.10.2012

Lauantaina 13. lokakuuta Kiden oli tullut aika valloittaa Saksa ja saksalaisten sydämet. Tällä kertaa emme syystä tai toisesta mahtuneet kaikki samaan koneeseen, mutta iltaan mennessä kaikki olivat löytäneet tiensä Stuttgartiin ja tutustumaan paikalliseen kansanjuhlaan Volkfestiin. Sunnuntaina hyppäsimme bussiin nro 828 määränpäänä kuvankaunis Tübingen. Saimme hetken aikaa vaeltaa pitkin ihastuttavia mukulakivikatuja ja ihastella joenvarrella olevia talorivistöjä. Tällä kertaa meillä ei ollut omia kelloja mukana, sillä Jörn Diedrichsen ystävällisesti luovutti kellonsa meidän käyttöömme. Hieman kelloihin tutustuttuamme pääsimme nauttimaan kirkon tarjoaman herkullisen illallisen, jonka jälkeen oli tullut aika konsertoida. Illan konsertin avasi ystävämme Inna Lai Tallinasta ja sen jälkeen oli meidän vuoromme nauttia lämminhenkisestä ilmapiiristä soittomme ympärillä. Konsertin jälkeen annoimme perinteisesti yleisölle mahdollisuuden tulla kokeilemaan kelloja, innokas yleisömme toteuttikin sen aika kattavasti. Pian oli aika kiirehtiä bussiin takaisin Stuttgartiin. Maanantaina tutustuimme Stuttgartin keskustaan, josta lähes jokainen taisi löytää jotain tuliaisia kotiin. Illaksi kokoonnuimme vielä hotellille jakamaan päivän tapahtumia yhdessä Jörnin kanssa. Tiistaina oli aika jättää Saksa taakse ja palata kotiin kohti uusia seikkailuja!

Esiintymismatka Unkariin 14.-19.10.2011

Historia toistaa itseään... Aikaisin aamulla 14.10. Helsinki-Vantaan lentokentällä kohtaa 11 naista valmiina valloittamaan tällä kertaa Unkarin Budapest ja Dedrecen. Orkesterille sovituksia tehnyt, Jyväskylään juurtunut Agnes Lac-Losoncz toimi matkan puuhanaisena ja mahtavana oppaana. Unkariin päästyään ryhmän piti matkustaa junalla Debreceniin, mutta matkaan sisältyi jännitysmomentti, sillä juna oli täynnä. Lopuksi kolmen tunnin matka taittui junan eteisessä matkalaukkujen päällä istuen, konduktöörin hellyttyä ja päästettyä naislauman junaan. Illan suussa saavuimme Debreceniin ja tutustuimme meitä majoittaviin perheisiin.
Lauantaina harjoittelimme eräässä Debrecenin katolisista kirkoista ja illalla valloitimme debreceniläisen sydämet jumalanpalveluksessa, ja heti sen jälkeen alkaneessa konsertissamme.
Sunnuntaina oli aika jatkaa matkaa ja nostaa käsikellot Budapestin junaan. Budapestin katolinen Pyhän Margitin kirkko oli aivan uskomattoman upea, arkktitehtuuri siellä on kyllä aivan uskomatonta! Soitimme siellä illalla jumalanpalveluksessa ja koserttimme oli aivan onnistnut, vaikka lainapöydät toivat pientä haastetta soittamiseen. On aika varmaa, että yhteensulautunut ryhmämme on vuosien varrella tottunut sopeutumaan soittoympäristöltään vaikka mihin!
Maanantaina ja tiistaina meillä oli jo hieman aikaa tutustua Budapestin nähtävyyksien ihmeelliseen maailmaan. Nähtävää ja koettavaa riittäisi kyllä useammallekin päivälle. Illalla pääsimme maistamaan myös hiukan unkarilaista musiikkielämää konsertin muodossa.
Keskiviikkona olikin sitten aika laittaa kellosalkut lentoneen ruumaan kotimatkalle pienoisella jännityksellä. Myöhään samaisena iltana saavuimme Helsinki-Vantaalle, kuten myös onneksemme kellot!

Esiintymismatka Ruotsiin 3.6.12.2010

Käsikello-orkesteri Kide matkusti adventtivierailulle Ruotsiin Karlstadiin, jonne saavuimme myöhään perjantai-iltana hurjassa lumimyräkässä.
Matkamme pääkohde oli joulukonsertti Karlstadin vanhassa, kauniissa tuomiokirkossa. Konsertti oli suunnattu erityisesti Karlstadissa asuville suomalaisille, joita paikalle saapuikin runsas joukko. Konsertin järjesti Karlstadin suomalainen seurakunta pappi Leila Mänttärin johdolla. Konsertti oli onnistunut ja kokemus mieleenpainuva.
Sunnuntaina 5.12. lähdimme kotimatkalle napakassa pakkassäässä. Olimme Tukholmassa hyvissä ajoin ennen laivan lähtöä ja meillä oli aikaa käydä ihastelemassa vanhan kaupungin joulumarkkinoita. Kotiin saavuimme 6.12. juuri sopivasti seuraamaan itsenäisyyspäivän linnanjuhlia!

Esiintymis- ja opintomatka Yhdysvaltoihin 14.-22.10.2010

14.10. klo 5:30 Helsinki-Vantaa lentokentällä kokoontui yllättävän pirteä joukko käsikellonsoittajia, valmiina valloittamaan tuo maa rapakon takana. Piipahdettuamme hetken Amsterdamin tulppaaniviidakossa lennähdimme toisella koneella Amerikan maaperälle Chicagoon. Lentokone vaihtui sujuvasti linja-autoon, päämääränä perheisiin tutustuminen Roscoessa sekä aikaeroon totuttautuminen. Meitä olikin vastassa joukko ihania, ystävällisiä perheitä, jotka ottivat meidät koteihinsa siipiensä suojaan!
Lauantaina pääsimme seuraamaan Cross and Crown -kummiorkesterin harjoituksia. Se kuulostikin varsin mielenkiitoiselta, koska heillä on eri tehtaan, Whitechapelin nahkavartiset kellot käytössään. Harjoittelimme yhteisiä kappaleita Sharlene Bauerin johdolla ja täytyy myöntää, että siitä syntyi melkoinen äänimaailma, kun hieman erilaiset äänisävyt yhdistyivät. Hienoa!
Sunnuntai-aamuna esiinnyimme jumalanpalveluksessa. Messu päättyi juhlavasti Finlandiaan ja yhdenkään Kide-orkesterin soittajan silmäkulma ei tainnut pysyä kuivana, liikuttavaa. Messun jälkeen oli käsikellokakkukahvit ja soitimme vielä seuraavan jumalanpalveluksen alussa pari kappaletta. Seuraavaksi oli aika siirtyä Rockfordiin valmistatumaan iltapäivän konserttiin. Kirkko oli iso ja upea ja kuulijoitakin saapui mukavasti paikalle. Teimme yhteistyötä Cross and Crown-orkesterin kanssa ja konsertti oli hieno kokonaisuus.
Maanataina matkasimme päiväretkelle Madisoniin nuottikauppaan! Siellä oli yksi hylly pelkästään käsikellonuotteja, joita sai itse testata pianolla. Löysimmekin hyvän pinon nuotteja, nyt siis riittää soitettavaa hetkeksi. Suomessa kun ei sävelletä käsikellomusiikkia ja sovittajiakin on harvassa. Onneksi meillä täällä Jyväskylässä on ihan oma sovittaja, kenen puoleen voimme aina silloin kääntyä.
Nuottikaupasta lähdimme ottamaan oppia professori Susan Udellilta. Meillä oli 3 tuntia tehokasta opiskelua ja saimme paljon hyviä vinkkejä tekniikan parantamiseen. Jäimme vielä seuraamaan Madisonin orkesterin harjoituksia, mitä ryhmää Susan Udell on aikasemmin johtanut. Äimistyneinä istuimme penkissä kuuntelemassa ja katselemassa sitä saumatonta ja harmonista yhteistyötä, jonka soittajat saivat aikaan!
Tiistaina lähdimme junalla matkaamaan kohti pilvenpiirtäjiä, Chicagoon. Pilvenpiirtäjistä katsottuna alla levittyi valomeri, jonka alueella asuu 5 miljoonaa ihmistä, siis melkein koko Suomi. Kävimme katsomassa Billy Elliot-musikaalin ja vietimme iltaa yhdessä live-musiikin parissa. Viimeisenä päivänä ennen kotiinpaluuta oli aikaa kiertää kaupunkia. Nähtävää ja koettavaa oli paljon. Ja matkalaukut olivat täynnä tuliaisia.